Oraite, now is midterm break season. Di mana, aktiviti wajib para pelajar adalah pulang ke kampung masing2...bagi yg xdak kampung mereka akan pulang ke bandar (rumah depa la)..Sempena midterm break ni, memang bykla masa saya...harini ummi request kat saya, suh masak lunch and dinner...oho...since i do like cooking, then i agreed! biaq la ummi berehat pulak...
Sometimes i do cook...kat kampus pon saya masak jugak...bila rasa x byk keje n x penat la an...masak simple ja...tapi x dpt la fresh materials....santan pon guna santan paket, bahan2 mentah pon beli kat supermarket ja yg mampu...perencah pun guna yg all in one tu...
But, when i come home almost everything around my house....bak kata orang petik ja...sebab ummi seorang yang rajin menanam tumbuh2an yg berguna dalam masakan...
Orite, today i cooked Creamy Tomyam Siakap....nak guna ikan air tawar yang lain pon bole...tapi make sure sesuai la eh...
Bahan2 :
( sama dengan buat tomyam biasa ) ---> nampak x malas nak taip...ha2
1. Perencah tomyam (apa2 jenama pon boleh), tapi since my parent ni alah ajinomoto, saya guna yg cap Adabi saja...no maggi2 ni...pantang depa..
2. sebijik kelapa muda (ni kait sendiri ja klu ada pokok n buahnya la), makesure muda, bukan tua...rasa dia lain taw.
3. bawang, serai 2 tangkai, cili padi, lobak merah, tomato, kobis bunga, lengkuas, halia, daun limau purut, daun bawang, daun ketumbar. (make sure sume bahan2 ni sehat...lagi2 sayur...elakkn sayur yang x sehat (yg telah dijangkiti kulat sehingga terjadinya necrosis pada sayur tersebut)....
4. susu tepung yang dibancuh pekat...(nk guna susu ideal, dutchlady, or pape susu pon boleh)...saya bedal je susu tepung adek saya utk masak kali ni...
Cara memasak :
1. Mula2, panaskan sedikit minyak dalam periuk leper...tumiskan bawang (putih n merah yg telah di potong)...bila da naik bau wangi, tumiskan jugak serai (yg diketuk), sekali dengan lengkuas dan halia yg di potong besar2...
2. Masukkan perencah tomyam...( 2 peket ) tumis kan jugak dengan sedikit air...
3. masukkan ikan siakap or ikan tilapia pon bole...gaul2 dengan perencah tadi..
4. masukkan air kelapa...n tambah sedikit air biasa (klu nak kuah lebih)...kalau nak guna 100% air kelapa pon xpa..
5. masak ikan sehingga masak...pastu masukkan cili padi, sayur2an dan daun limau purut...biarkan 3 minit...pastu masukkan susu yg dibancuh atau susu segar...( dalam 4 or 5 sudu)..
6. matikan api dan sedia utk dihidang kan...
Okay, ittakadimasu...baca bismillah dulu b4 makan ehh...ummi komen, sedap katanya...lulus da masak tomyam berkrim.. |
No comments:
Post a Comment