Spread the salaam

Tuesday, August 7, 2012

" Hantu semprit "

Salam and Hi...

Oraite today, miss chef wanna to share a new recipe on how to make fluffy ' semperit '...since I love 'semprit' sooo much, I do find different recipes to make the best semperit..ookayy, just now I watched WHI then, I got this one...resepi semperit yg berbeza dari yang saya pernah buat tahun lepas...Makk aii, susah buat tahun lps,,siap guna mixer ag...huhu...tapi kali ini uli gune tangan suda~




Resepinya :-

- 3 biji kuning telur (yang direbus dulu)
- 1/2 cawan gula halus
- 1/2 cawan tepung kastard ( ni x leh byk2 sngt, nnti keras semperit kita ni, tapi depend jgk, klo asyik pecah je kuih tu, tambahlah sikit ag).
- 1/2 cawan tepung gandum (saya guna cap bunga cempaka, xde peluntur, mmng colour gandum, he2)
- 1 cawan tepung jagung
- 1 cawan mentega/ buttercup/ planta/ majerin (sedap gune buttercup, hu2)
- sedikit garam (nak adakan rasa lemak2 sikit).

Cara2nya :-

1. Lenyekkan 3 biji kuning telur rebus dengan gula halus tu..
2. Pastu, masukkan sume tepung2 di atas (jagung, gandum, kastard) sedikit garam dan masukkan sekali buttercup 1 cawan tu..(bole letak sikit esen vanila demi menyahkan bau telur).
3. Gaul hingga sebati, tapi x perlu 'over' sangat sebab semperit ni sensitif..
4. Masukkan doh ni dalam pencetak nk guna bentuk dahlia pun boleh, nk guna yang straight pun boleh ikut suka hati...pastu bole sje nk hiaskan semperit tu dengan cherry, chocolate rice, colourful rice, or chocolate chips or crushed almond..
5. Pastu, bakar dlm oven. Suhu ikut suke..ehh, no! I'm kidding..Suhu sekitar 150C dalam masa 15-20 minit...

Okey, tutup dapur dah...selamat mencuba..kbai!

No comments:

Post a Comment